Ari Laamanen

Ari Laamanen

HTT-tavarantarkastaja, Fise paikallisvalvoja, Rakennusmestari
RTA rakennusterveysasiantuntija, Rakenteiden kosteuden mittaaja VTT-henkilösertifikaatti

HTT-Tavarantarkastaja

Olen yksi rakennusalan tavarantarkastajista. Suoritan tarkastuksia rakennustyöt ja tarvikkeet hyväksymisryhmissä

  • 3.1.2 Kaivu- ja täyttötyöt, salaojatyöt
  • 3.3 Rakennustekniikka
  • 3.6 Sisäilmaselvitykset ja rakenteiden kuntotutkimukset
  • 3.6.4 rakenteiden mikrobitutkimukset
  • 3.6.5 Rakenteiden kosteusmittaukset ja rakennusfysikaalinen toiminta
  • 3.7 Kiinteistöjen kuntotarkastukset

HTT-tavarantarkastajat ovat alansa parhaita ammattilaisia ja puolueettomia asiantuntijoita, jotka suorittavat palvelun tai tavaran teknisen tarkastuksen. He toimivat valvonnan alaisena: ehdottoman puolueettomasti, huolellisesti ja tavarantarkastusta koskevaa ohjesääntöä noudattaen.

“Tarkastustoimeksianto voi koskea esimerkiksi omakotitalon kosteusvaurion selvittämistä, metsäkoneen arvonmääritystä, taloyhtiön ikkunalasien asennusta tai kangaserän soveltuvuutta tuotantokäyttöön. Tavarantarkastusten tilaajia ovat kuluttajat, kunnat, yritykset, vakuutusyhtiöt, pankit ja viranomaiset. Tarkastuskertomuksia käytetään usein oikeudenkäynneissä, joissa tarkastajia kuullaan todistajina.”
Keskuskauppakamarin lakimies Riina Hero.

Mitä tavarantarkastaja tekee?

HTT-tavarantarkastaja antaa puolueettoman asiantuntijanäkemyksen tavarantarkastuskertomuksen muodossa. Ulkopuolisen asiantuntijanäkemyksen avulla päästään uhkaavissa riitatilanteissa usein sovintoon. HTT-tarkastuksia teetetään esimerkiksi kun tarvitaan puolueetonta arviota siitä, onko auton maalaus asianmukainen, onko kylpyhuoneen vesieristykset tehty normien mukaisesti tai vastaako tuotantolinjan toiminta siitä sovittua.

HTT-tarkastajia on noin 200 ympäri Suomea. Heillä on takanaan alan pitkä työkokemus, ja he ovat suorittaneet HTT-kokeen. He ovat sitoutuneet noudattamaan tavarantarkastustoiminnassaan tavarantarkastusta koskevaa ohjesääntöä.

Keskuskauppakamarin tavarantarkastajalautakunta valvoo HTT-toimintaa sekä oma-aloitteisesti että valitusmenettelyn kautta.

» Keskuskauppakamari

Miksi HTT-Tavarantarkastaja

Asiantuntijana voi lähtökohtaisesti toimia kuka tahansa osaamis- ja koulutustaustasta riippumatta, mutta HTT-tavarantarkastajat ovat valvottuja ammattiosaajia. Lisäksi HTT-tarkastuksen perustana on puolueettomuus.